torsdag den 7. april 2016

Tegneserie/bog/kassettebånd/plade



Det er altid en debat værdig hvornår en tegneserie er en tegneserie, en bog, en graphic novel eller noget helt andet. Denne gang vil jeg udfordre den simple antagelse, at en tegneserie blot er en tegneserie med fire Star Wars eksempler. I denne blog vil jeg komme ind på flere eksempler som illustrerer hvor hurtigt de gængse antagelser kan udfordres, da der er lavet flere af den slags udgaver af Star Wars tegneserier. Star Wars har altid været et multimedie projekt og her er tre gode eksempler fra de tidligere 1980ére og et eksempel fra midten af 1990érne.


Planet of the Hoojibs
Det første eksempel hedder ”Planet of the Hoojibs” og er en del af ”Star Wars: The Further Adventures series”, der består af flere forskellige Star Wars historier der alle er udgivet af Buena Vista Records. 

Der er tale om en gentegnet/malet bog/hæfte hvortil der høre en single-plade eller et kassettebånd med historien læst højt som hørespil. På dansk er de første Star Wars filmene udkommet i fra denne serie, der på dansk kendes som ”Lyt-og-Læs” hørespil. 

Historien er en tilpasset historie fra Marvel tegneserien Star Wars #55. Historie er skrevet af David Michelinie både til tegneserie og til ”Lyt-og-Læs” udgaven der er gentegnet af Greg Winters. Tegneserie udgaven er tegnet af Walt Simonson og rentegnet af Tom Palmer. 

Historien i ”Lyt-og-Læs” udgaven er en anelse anderledes end Marvel udgaven. Historien er noget mere simpel f.eks. kan væsenerne der hedder Hoojibs tale mens de i tegneserien kun kommunikere via telepati. En anden stor ændring i historien er, at Luke Skywalker og Lando Calrissian slet ikke er med i ”Lyt-og-Læs” udgaven mens de i tegneserie udgaven udgør en væsentlig del af historien.

Tegneserie udgaven af ”Planet of the Hoojibs” blev oversat til dansk i 1984 og blev bragt i Star Wars Bladet nr. 2. Faktisk fik vi i Danmark fornøjelsen af at få udgivet en helt unik forside der blev delvist omtegnet. Hvem der omtegnede vides ikke i dag.

Tegneserien er udgivet i 1981 af Marvel og ”Lyt-og-Læs” udgaven er fra 1983 og udgivet af Buena Vista Records.

Du kan se og hører historien HER
Droid World
Den næste ”Lyt-og-Læs” udgave i rækken er ”Droid World” fra 1983. I lighed med ”Planet of the Hoojibs” er denne også en del af ”Star Wars: The Further Adventures series” fra Buena Vista Records.

”Droid World” er også en gentegnet/malet bog/hæfte der har sin oprindelse i Marvel Star Wars #47: Droid World. Til at tegne tegneserieudgaven havde man fået Carmine Infantino til at vende tilbage til Star Wars tegneserierne for en kort stund. Han havde ellers forladt Star Wars og Marvel for at arbejde for forlaget DC hvor han havde påbegyndt andre opgaver. Historien til begge udgaver af Archie Goodwin og rentegningen blev gjort af Gene Day.

Det er værd at bemærke, at selveste Frank Miller har tegnet forsiden til Star Wars #47. Dette var første og eneste gang at Miller tegnede til en Star Wars tegneserie hvis man ser bort fra en enkel splash side i tegneserie udgaven af ”Empire Strikes Back”. 

Denne spalsh side kan dog ikke betegnes som et realt bidrag, da den kun optræder i enkelte udgivelser og da siden er bagside fyld for at få sideantallet til at gå op.

”Lyt-og-Læs” udgave af ”Droid World” blev malet/tegnet af Dick Foes.

”Planet of the Hoojibs” og ”Droid World” er rimelige nemme at få fingrene i for relativt få penge. De kan findes på Ebay og Amazon for lidt over $10 stykket.

Du kan se og hører historien HER
The Ewoks Join the Fight 
Den sidste ”Lyt-og-Læs” udgave i ”Star Wars: The Further Adventures series” er ”The Ewoks Join the Fight” som også fra 1983. Også denne gang er det i lighed med de tidligere udgaver af ”Planet of the Hoojibs” og ”Planet of the Hoojibs”. 

Denne gang er der dog ikke tale om en tilpasset version fra en tegneserie men derimod fra en del af selve filmen ”Return of the Jedi”. Forskellen denne gang er, at ”Return of the Jedi” fortælles ud fra Ewokkernes perspektiv. Forfatteren til ”The Ewoks Join the Fight” var Bonnie Bogart og illustrator var Diane de Groat. En anden stor forskel var, at denne gang er det ikke Buena Vista Records der udgav ”Lyt-og-Læs” udgaven men derimod Random House der også havde licensen på alle Star Wars romaner.

Når jeg syntes, at denne høre til blandt tegneserier, så er handler det om at tegnestilen i bogen kunne lige så godt have været en tegneserie. Konstruktionen/kompositionen af selve siderne kunne også have været en tegneserie men om hvorvidt ”The Ewoks Join the Fight” høre til blandt tegneserierne, vil altid bliver diskuteret.

Du kan se og hører historien HER
Star Wars: The Mixed-Up Droid
Det sidste eksempel er en tegneserie der til forskel fra de tidligere beskrevet udgaver, er en tegneserie der har fået et kassettebånd med historien oplæst.



”Star Wars: The Mixed-Up Droid” blev udgivet af Time Warner Book Group i samarbejde med forlaget Dark Horse i 1995. Historien er skrevet af Ryder Windham, der var redaktør på de fleste Star Wars tegneserie titler fra denne periode. Historien er skrevet i samarbejde med John Whitman. Tegneserien er tegnet af Bill Hughes der i samme periode tegnede de fleste Dark Horses ”Droids” tegneserier. Tegneserien er på kun 12 sider og i farver.

Til trods for at ”Star Wars: The Mixed-Up Droid” blev udgivet i 1995 er den lidt af en sjældenhed i dag. Hvis man vil have fat i et eksemplar i original indpakket udgave med klart plastik, så skal man regne med at give en del for den. ”Star Wars: The Mixed-Up Droid” kommer hurtigt til at koste $300 og opefter.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar